دلایل ترک خوردن میوه انار و راهکارهای مقابله با آنها

بازدید: 34 بازدید
دلایل ترک خوردن میوه انار

انار، محصولی است که در ایران نیز به‌ وفور یافت می‌شود. این میوه، چالش‌های زیادی را در هنگام کاشت تا مرحله برداشت به همراه دارد. یکی از مشکلات باغبان‌ها ترک خوردن انار روی درخت، قبل از رسیدن آن است. چندین دلیل وجود دارد که منجر می‌شود انار روی درخت دچار ترک‌خوردگی شود. پاتوژن‌های قارچی یا همان قارچ‌های بیماری‌زا عمده دلایل ترک خوردن میوه انار است. این نوع قارچ‌ها دقیقاً زمانی که میوه در حال رسیدن است به آن حمله می‌کنند و به آن ضربه می‌زنند.

در سال‌های اخیر روش‌های نوینی نیز برای مبارزه با قارچ‌های درختی ابداع شده است. برای مبارزه با قارچ، زمان قارچ ‌زدایی از اهمیت بسیاری برخوردار است. اگر درخت انار شما دچار بیماری قارچی شده، بهتر است مبارزه با آن را به سال بعد موکول کنید. اگر قبل از رسیدن میوه‌ها قارچ‌ زدایی انجام شود می‌توان امیدوار بود که درخت در امان بماند. اما فقط بیماری قارچی سبب ترک خوردن انار نمی‌شود، بلکه عوامل بسیاری از جمله آبیاری نامنظم نیز می‌تواند موجب ترک خوردن میوه انار شود.

نشانه های بیماری

بسته به ضعف و شدت عوامل بیماری در میوه ی انار، ترکهای کوچک تا بزرگ در پوست و دانه های انار بوجود می آیند. گاهی میوه انار در جهت گلگاه تا دمگاه کاملا نصف می شود و حتی زمانی چندین شکاف در جهات مختلف ایجاد و میوه به چند بخش تقسیم می شود. در شرایط عادی ترکیدگی انار معمولا از اواسط مرداد ماه شروع و در مهر به اوج خود می رسد. با مساعد شدن شرایط جهت ابتلا به این بیماری، میوه ها می شکنند و ترک بر میدارند. ترک خوردن انار معمولا در ماه شهریور رخ می دهد. در شهریور ماه روز ها هوای گرم و شب ها نسبتا خنک می باشد. ترکیدگی میوه انار در باغاتی که دارای خاک شوری می باشند معمولا بیشتر است.

ترکیدگی میوه انار

دلایل ترک خوردن میوه انار:

ترکیدن انار به دلیل تنش آبی و نامنظم بودن دوره های آبیاری:

  • مهم ترین و اصلی ترین دلیل ترکیدگی میوه انار تنش آبی و نامنظم بودن دوره های آبیاری درختان می باشد. زیرا اگر آبیاری دیرتر از زمان خودش صورت گیرد پوست میوه آب خود را از دست می دهد و حالت خشکی به خود می گیرد. در این صورت وقتی آبیاری را انجام می دهید پس از رشد دانه ها و متورم شدن آنها پوست به دلیل خشکی نمی تواند به همان اندازه رشد کند به همین علت ترک بر می دارد.
  • آبیاری درختان انار باید به صورت یکنواخت صورت گیرد. آبیاری کم و دیرتر از موعد مقرر در زمان رشد باعث خشکی و ترک خوردن میوه شده و آبیاری بیش از حد باعث ابتلا به بیماری های قارچی در درخت انار می شود. درختان انار کاشته شده در مناطقی با هوای گرم نیاز به آبیاری بیشتری دارند. میزان آبیاری این درختان را باید در فصل پاییز چون نیاز به آب کمتری دارند کاهش داد.
  • استفاده از یک لایه مالچ آلی در اطراف درختان انار مانع از تبخیر آب از سطح خاک می شود بنابراین در طول فصل رشد این گیاه، دیگر نیازی به غرقاب کردن درختان نمی باشد.

ترکیدن میوه انار

نوسانات دمایی

تغییرات سریع دما نیز می‌تواند منجر به ترک خوردن میوه انار شود. اگرچه انار در برابر گرما مقاوم است اما یک جهش زیاد از دمای پایین به بالا می‌تواند منجر به آسیب دیدن آن شود. این موضوع در مناطق بیابانی بیشتر مشاهده خواهد شد چرا که در این مناطق دمای هوا در طول شب به زیر صفر درجه سانتی‌گراد و در طول روز نیز به بالای ۴۰ درجه سانتی‌گراد می‌تواند برسد. گرمای شدید باعث می‌شود که گیاه برای جبران رطوبت ازدست‌رفته به‌واسطه تعریق آب بیشتری دریافت کند. در این مرحله پوست میوه نمی‌تواند انبساط را  تحمل کند و باتوجه‌ به خشکی هوا دچار ترک‌خوردگی می‌شود.

راهکارهای مقابله با نوسانات دمایی

متأسفانه جلوگیری از ترک خوردن انار به‌واسطه تغییرات دمایی کار بسیار دشواری است. اما آبیاری مناسب آن می‌تواند تاحد امکان برای جلوگیری از ترک خوردن میوه کمک کند. پوشاندن یا جابه‌جایی درختانی که در گلدان نگهداری می‌شوند می‌تواند با ایجاد سایه در فصل گرم یا جلوگیری از سرمای شدید در فصل سرد کمک مناسبی باشد.

ترکیدگی میوه انار

ترکیدگی میوه انار به دلیل کمبود عناصر غذایی:

در حالی‌ که درخت انار یک درخت مقاوم در شرایط آب‌وهوایی سخت است و می‌تواند خشکسالی، گرمای زیاد و خاک ضعیف را تحمل کند؛ اما برخی از این شرایط گاهی ممکن است منجر به آسیب به درخت شود. خاک فقیر یا به عبارتی خاکی که مواد آلی کمی دارد، خاکی است که از نظر مواد مغذی دچار فقر است. بدون مواد مغذی، علائمی همچون توقف رشد، تغییر رنگ و ریزش جوانه آشکار خواهد شد. میوه‌هایی که پتاسیم و کلسیم کافی دریافت نکنند دچار تغییر رنگ می‌شوند، عاملی که می‌تواند در نهایت به ترک خوردن میوه منجر شود. در نظر داشته باشید که مقدار پتاسیم و کلسیم را باید با توجه به نظر کارشناس به طور دقیق مشخص نمایید.

راهکارهای مقابله با کمبود مواد غذایی

اگر میوه‌های انار در حال ترک خوردن هستند، دیگر برای اصلاح خاک و رساندن مواد مغذی به درخت دیر شده است. آزمایش خاک قبل از کاشت، در اواخر زمستان یا اوایل بهار دید خوبی را نسبت به منطقه کاشت به شما می‌دهد تا از به ثمر رسیدن آنچه که می‌کارید مطمئن شوید. اما اگر نتایج نشان داد که خاک منطقه‌ای انتخاب شده شما فاقد مواد مغذی است می‌توانید با اضافه‌کردن کود به خاک آن را جبران کنید. انتخاب کود مناسب، روش اضافه‌کردن آن به خاک و همچنین زمان اضافه‌کردن کود به خاک مواردی است که حتماً باید به آن توجه کرد.

ترکیدگی میوه انار

اختلاف دمای شبانه روز در ترکیدن میوه انار:

  • تغییرات دمایی در فصل رشد انار به دلیل بارندگی بی موقع، سرد شدن هوا و افزایش و کاهش دما به طور نامنظم، تعادلی که بین میزان رطوبت شاخه، برگ و میوه انار وجود دارد را بهم می ریزد و به همین دلیل پوست میوه ترک بر می دارد. دمای محیط در اواخر زمستان به حدود 35 تا 40 درجه سانتی گراد می رسد. این دما مناسب رشد انار می باشد ولی با پایین آمدن دما در پاییز تعادل بهم خورده و پوست انار می ترکد.

تاثیر سرمای زودرس پاییزه در ترکیدن انار:

  • سرمای زودرس در ابتدای پاییز که نزدیک برداشت محصول انار است در مواردی باعث ترکیدن میوه شده و از بازارپسندی و کیفیت محصول می کاهد. باغداران در این زمان میوه های ترکیده را جمع آوری می کنند. این میوه ها را به کارخانه ها برای فرآوری و تهیه آبمیوه و … می فروشند و یا از آنها برای تهیه رب انار استفاده می کنند. از قدیم روش هایی مانند ایجاد دود در محیط و استفاده از فن های گرم کننده برای جلوگیری از سرمازدگی در پاییز استفاده می کردند که در حال حاضر نیز این روش ها تا حدودی کاربردی می باشند.

دلایل ترک خوردن میوه انار

تاثیر سرمای زیر 10 تا 14 درجه سانتی گراد در ترکیدگی میوه انار:

  • با آمدن پاییز و سرد شدن هوا تعادل درختان انار بهم می خورد زیرا این درختان تحمل سرمای شدید در محدوده ی 10 تا 14 سانتی گراد یا زیر آن را ندارند به همین دلیل اگر درختان انار در فصل رشد خود با چنین سرمایی مواجه شوند پوست آنها ترک می خورد.

رسیدگی بیش از حد میوه انار:

  • با نداشتن برنامه غذایی مناسب برای درختان انار تعادل بین عناصر غذایی بهم خورده و گاهی در چنین شرایطی میوه انار بیش از اندازه رشد می کند. رشد بیش از اندازه باعث می شود میوه ترک بخورد. بنابراین با داشتن یک برنامه غذایی اصولی و مناسب درخت انار، علاوه بر جلوگیری از ترک خوردن، افزایش کیفیت و عملکرد را خواهید داشت.

دلایل ترک خوردن میوه انار

تاثیر بیماری های قارچی در ترکیدگی میوه انار:

  • گاهی با مساعد شدن شرایط محیطی عوامل بیماری زای قارچی به درختان انار حمله می کنند و باعث خسارت به میوه ی آنها می شوند. این قارچ ها در زمان رسیدگی کامل میوه به آن حمله می کنند و باعث ترکیدن آنها می شوند. برای درمان بیماری قارچی و جلوگیری از ترکیدگی انار با دیدن اولین علائم بیماری قارچی روی برگ مانند لکه های ایجاد شده روی برگ فورا به کارشناس مربوطه مراجعه یا تماس حاصل فرمایید و نسبت به درمان آن اقدام کنید.

 ترک خوردن میوه انار به دلیل وزش باد شدید و گرم:

  • در روزهای گرم که باد داغ و شدید می وزد باعث می شود آب بیشتری تبخیر شود و درختان انار دچار کمبود آب شوند. در این صورت به دلیل کافی نبودن رطوبت، میوه آب کافی را دریافت نمی کند و پوستش خشک می شود. بعد از آبیاری درختان، میوه شروع به رشد و متورم شدن می کند و چون پوست انار خشک است نمی تواند به همان اندازه میوه رشد کند بنابراین ترک می خورد.

کنترل و درمان بیماری ترکیدگی میوه انار:

  • کاشت نهال مقاوم به ترکیدن میوه در باغ

  • استفاده از هورمون های تنظیم کننده رشد گیاهی مانند اسید جیبرلیک در طول فصل، باعث افزایش قابلیت انعطاف پذیری پوست در میوه و جلوگیری از ترکیدگی پوست آن می شود.

  • تنظیم دوره های آبیاری درختان انار به صورت مرتب و با فاصله زمانی مناسب

  • رعایت برنامه غذایی اصولی و تغذیه مناسب درختان در طول فصل و استفاده از ترکیباتی مانند کلسیم و فروت ستکه دارای عناصر روی، بر می باشند. این ترکیبات علاوه بر تقویت درختان و افزایش عملکرد از ترک خوردگی میوه انار نیز جلوگیری می کنند.

  •  مصرف کود های پتاس بالا در زمان میوه دهی و رشد میوه ها باعث می شود پوست میوه قابلیت کشسانی پیدا کند و در مقابل رشد دانه ها پوست هم به همان اندازه رشد کند و از ترکیدگی آن جلوگیری کند.

دلایل ترک خوردن میوه انار

سؤالات متداول در مورد دلایل ترک خوردن میوه انار:

۱- برای آبیاری در فصل گرم سال چه مقدار آب نیاز است تا از ترک‌خوردگی انار جلوگیری شود؟

از عواملی که باعث ترک خوردن انار می‌شود تنش آبی مهم‌ترین آن است. اگر درخت به‌صورت منظم آبیاری شود از خشک‌شدن پوست آن جلوگیری می‌شود و هنگامی که با بارش شدید باران آب درخت زیاد شود، انبساط دانه‌ها منجر به ترک خوردن آن نمی‌شود. بهتر است که در فصل گرم سال به‌صورت منظم هفته‌ای ۲.۵ سانتی‌متر آب به درخت داده شود.

۲- آیا می‌توان زمانی که میوه دچار ترک‌خوردگی شده است با رساندن کود مانع ادامه آن شد؟

بهترین زمان برای رساندن کود به خاک اواخر زمستان و اوایل بهار است. زمانی که میوه در حال رسیدن است و یا فصل برداشت آن رسیده، تزریق کود به خاک کمک مؤثری برای تأمین مواد مغذی درخت نخواهد بود.

۳- پوشاندن درخت در فصل پاییز برای جلوگیری از تنش دمایی چه میزان در جلوگیری از ترک خوردن انار مؤثر است؟

در فصل پاییز به‌خصوص در مناطق بیابانی نوسانات دمایی بسیار زیاد است. به‌گونه‌ای که اختلاف دمای شب و روز تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد نیز ممکن است برسد. پوشاندن درخت، گرم‌ کردن آن می‌تواند کمک مؤثری برای جلوگیری از ترک خوردن انار باشد اما باید توجه کرد که عوامل دیگر نیز دخیل هستند به‌خصوص آبیاری به‌موقع و منظم درخت.

دسته‌بندی مقالات کشاورزی
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

No products in the cart.

Return To Shop
ورود به سایت