جستجو

09399994645

(مشاوره رايگان از 9 الی18)

رويان کشت امين

علل سیاه شدن مغز گردو و روش‌ های کنترل آن

در تمام درختان میوه ای که جزئی از خشک میوه ها هستند، هر ساله چندین مشکل عمده برای مغز میوه پیش می آید که یکی از آن ها سیاه شدن مغز گردو است. زمانیکه باغداران عزیزی که باغ گردو دارند و با مسائلی از جمله سیاه شدگی مغز گردوهایشان روبرو می شوند، خستگی کار و تلاش یک فصل بر دوششان سنگینی می کند و قطعا بر قیمت فروش گردو و عملکرد نهایی باغ گردو اثر منفی خواهد گذاشت. در ادامه در مورد علل سیاه شدن مغز گردو و روش‌ های کنترل آن صحبت خواهیم کرد. همچنین می توانید جهت مشاوره با کارشناسان ما تماس بگیرید.

مسئله مهم برای سیاه شدن مغز گردو این است که بسته به رقم و ژنوتیپ ممکن است رنگ مغز گردو به صورت ژنتیکی تیره باشد و نباید با معضل سیاه شدگی اشتباه گرفته شود. البته باغداران عزیزی که گردو دارند کاملا در جریان خصوصیات ارقام و ژنوتیپ های باغ خود هستند و اگر تیره شدگی یا سیاه شدن مغز گردو اتفاق بیفتد بطور قطع متوجه شرایط غیرطبیعی گردوها می شوند.

اولین گام جهت پیشگیری از سیاه شدن مغز گردو،خرید بهترین نهال گردو:

خرید نهال گردویی مرغوب می تواند یکی از مهم ترین دلایلی باشد که از سیاه شدن مغز گردوی شما جلوگیری نماید. زیرا درختان گردو به صورت ژنتیکی از کیفیت ویژه ای برخوردار هستند. یک سری نکات طلایی برای انتخاب بهترین نهال گردو و پیشگیری از سیاه شدن مغز آن‌ها وجود دارد که عبارت اند از:

  1. در فروردین ماه، اغلب درختان گردو از ارتفاع یک تا دو متری سربرداری شوند.
  2. پس از گذشت 7 روز که شیره تنه خارج گردید، پیشنهاد می شود این کار را انجام بدهید برش کوچکی از سطح تنه ایجاد شود تا در سطح تازه‌ای از تنه در دسترس قرار بگیرد.
  3. برای درختان گردویی که در ارتفاع 2 متری چند شاخه شده‌اند، یک شاخه را حفظ کنید و سایر شاخه‌ها را سربرداری کنید.
  4. در زمان پیوند، پیوندک ‌ها به قطعات ۲۰ تا ۳۰ سانتی ‌متری با حداقل دو جوانه ماده تقسیم می‌شوند.
  5. بعد از برش پیوندک، پوست تنه برش پیدا کند و پیوندک بعد از قرار گرفتن در قسمت پیوند با میخ ثابت گردد و جای پیوند با پوشش‌های محافظ، پوشیده ‌شود.
  6. بعد از چند هفته در صورت گیرایی پیوند، جوانه ‌ها رشد پیدا می‌کنند.
  7. پس از گذشت زمان کوتاهی، پوشش‌ ها حذف و محل پیوند با چسب باغبانی کاور شود.
  8. در سال ابتدایی کاشت درخت گردو برای نگهداری و پیشگیری از شکستن شاخه ‌های رشد یافته، از قیم کمک بگیرید.
  9. در سال‌ های بعدی رشد درخت گردو، هرس مناسب باعث ایجاد یک تاج جدید در درخت خواهد شد که محصول با کیفیتی نیز تولید کرده.

با رعایت موارد بالا می توانید علت سیاه شدن مغز گردو، را تا حد مطلوبی پیشگیری نمایید.

علل سیاه شدن مغز گردو و روش‌ های کنترل آن

دلایل سیاه شدن مغز گردو و روش‌ های کنترل آن

برای هر مشکلی در باغ باید ابتدا دلایل را بررسی کنید تا بتوانید راهکار درستی برای آن پیدا کنید. سیاه شدن مغز گردو نیز از این قائده مستثنی نیست و باید علل اینکه مغز گردو سیاه می شود را بدانید:

۱-  بیماری بلایت گردو
۲-  کرم مغز خوار گردو
۳-  عوامل ژنتیکی و نوع رقم انتخابی
۴-  عوامل محیطی (تاثیر دما، آب و هوا، رطوبت و نور)
۵-  تغذیه و کود‌دهی
۶-  زمان و روش برداشت گردو
۷-  نحوه خشک کردن
۸- عدم آبیاری مناسب

بیماری ها

بیماری های قارچی شانکر بوتریوسفریا و فموپسیس (Botryosphaeria and Phomopsis Cankers) مشکلات زیادی از جمله سیاه شدن مغز گردو را به دنبال دارند و باید نسبت به این مسئله دقت داشته باشید. این قارچ ها در داخل میوه حضور دارند اما در زمان بلوغ و طی مرداد و شهریور علائم بیماری مشاهده می شود. علائم با پوسیدگی روی پوست یک میوه شروع شده و می تواند به میوه مجاور نیز منتقل شود. پوسته های میوه آلوده ابتدا سیاه می شوند و پس از خشک شدن قهوه ای شده و در نهایت به رنگ بژ در می آیند. میوه آلوده ممکن است زودتر از موعد ریزش کند. البته دقت کنید که علائم اولیه و گسترش قارچ ها از برگ ها آغاز شده و طی فصل رشد به میوه ها منتقل می شود.

بیماری بلایت مهم ترین علت سیاه شدن مغز گردو روی درخت:

پوسیدگی و سیاه شدن مغز گردو، از علائم ابتلا درخت به بیماری بلایت می باشد. خوب است بدانید که علائم این بیماری در بسیاری از کشورها و نقاط جهان وجود دارد و تقریبا عادی است. اما افرادی که می‎خواهند با علت سیاه شدن مغز گردو، روبرو شوند و ارزش محصول خود را افزایش بدهند، بهتر است علائم بیماری بلایت را کمرنگ کنند.

علل سیاه شدن مغز گردو و روش‌ های کنترل آن

چرا بیماری بلایت در درخت گردو ظاهر می‌شود؟

همه نشانه‌ های سیاه شدن مغز گردو و وجود لکه ‌های ریز، آبسوخته و براق روی قسمت‌های مختلف برگ درخت گردو، موجب می‌شود که بیماری بلایت ظاهر گردد. این بیماری را یک باکتری سبب می شود. آنچه که باعث می‌شود تا نشانه ‌های بلایت پررنگ ‌تر شود، وجود رطوبت است. برای مثال، در فصولی همانند پاییز و زمستان، احتمال ابتلای درخت گردو به بیماری بلایت بسیار زیاد است. پس بلایت را نیز در لیست علت سیاه شدن مغز گردو، قرار دهید و چنانچه صاحب باغ گردو هستید و از این راه ارتزاق می‌کنید، راه‌های مبارزه با این آفت را فرا بگیرید.

برای جلوگیری از ابتلا درخت گردو به بلایت باید چه کار کنیم؟

بهترین کود برای سفید شدن مغز گردو که موجب می‌شود تا نشانه‌های بیماری بلایت کمرنگ شود. البته به این نکته هم دقت داشته باشید، در صورتی این اتفاق می‌افتد که شما از سم‌ها به موقع استفاده کنید. مراحل استفاده از آن‌ها به شرح زیر است:

  • سمپاشی با بردوفیکس ده در 1000 پس از برداشت محصول
  • سمپاشی با بردوفیکس ده در 1000 پیش از تورم جوانه‌ ها
  • سمپاشی با بردوفیکس پنج در 1000 پس از ریزش شاتون ‌ها
  • سمپاشی با بردوفیکس پنج در هزار پس از شکل گیری میوه

کرم مغز خوار گردو

کرم گردو پروانه‌ای است که لارو آن به اغلب میوه های دانه دار بطور اعم و مخصوصا به گردو حمله می کند و خسارت آن گاهش تا ۳۰ درصد محصول را نابود می سازد. پروانه این حشره در اواخر اردیبهشت و اواخر خرداد ظاهر می شود. ابتدا از محل گلگاه وارد میوه‌های در حال رشد شده و باعث ریزش انها می‌شود. لارو نسل دوم در حدود مرداد ماه به رغم خشبی شدن پوست گردو از ناحیه دم میوه وارد می‌شود و با تغذیه از مغز گردو در گردو تکامل می یابد و مغز گردو را از بین می برد.

روش های مبارزه شامل:

 مکانیکی

– از بین بردن پناهگاه زمستانه آفت

– بستن نوار‌های مقوا چین‌دار و یا گونی به دور تنه درخت، لارو‌ها برای زمستان گذرانی به داخل سوراخ‌های مقوا می روند، در اواخر زمستان مقواهای مذکور که حاوی لارو‌های زمستان گذران هستند باز کرده و باید منهدم شود.

_ استفاده از تله فرمونی

کنترل شیمیایی

– باید مصادف با خروج لارو‌های سن یک از پوسته تخم و قبل از ورود آنها به داخل میوه باشد. برای مبارزه با این آفت می توان از سموم حشره کش زیر نظر کارشناسان کلینیک های گیاه پزشکی استفاده نمود.

عوامل ژنتیکی و نوع رقم انتخابی

در ارقام زودرس فرآیند رسیدن میوه با هوای گرم اواسط تابستان همزمان است. مغزها تیره تر و کیفیت آن کاسته می شود. شناسایی ارقام دیررس و مرغوب مانند گردو خوشه ای یا گردو چندلر و پرورش این ارقام میتوان از مسئله تیرگی مغز گردو تا حدودی جلوگیری نماید. گرده افشانی گردو توسط باد صورت می گیرد و بیشتر ارقام گردو خود گرده افشان می باشند، اما بعضی رقم ها نیاز به گرده رقم دیگر دارند. گرده افشانی بیش از حد موجب ریزش گل می گردد.

عوامل محیطی (تاثیر دما، آب و هوا، رطوبت، نور)

تابستان های گرم و درجه حرارت های بالای 38 درجه سانتیگراد در طی دوره سفت شدن مغز، باعث تیره شدن آن می گردد. برای دستیابی به گردوهایی با مغز پر و میزان چربی بالا ، درجه حرارت های 27 تا 33 درجه سانتیگراد در طول چندین هفته قبل از برداشت ضروری می باشد. دمای بالا موجب آفتاب سوختگی، مغز سیاه و مغز با لکه های سیاه و یا حتی جلوگیری از توسعه کامل مغز گردو می گردد. اثر دمای بالا به زمان وقوع آن در طول فصل رشد ارتباط دارد. هنگامی که در طی فصل رشد دما به طور نا معمول سرد باشد، پوست نازك و چروك شدن مغز، ایجاد می گردد.

علل سیاه شدن مغز گردو و روش‌ های کنترل آن

دمای بالا موجب باز شدن سریعتر گل آذین نر و عدم همزمانی باز شدن گل نر و ماده و در نتیجه عدم گرده افشانی مناسب می گردد. دمای خنک در زمان گرده افشانی موجب افزایش اندازه نات ها و بلوغ آنها بدون تأخیر (تأخیر در بلوغ موجب سیاه شدن مغز گردو می گردد) می شود. تقسیم سلولی، طویل شدن سلول و تمایز سلولی در این زمان در دمای خنک به خوبی انجام می پذیرد.

افزایش سطح هورمون اتیلن به عنوان هورمون استرسی در زمان گلدهی به دلیل تنش های محیطی مانند خشکی و کم آبی، دمای بالا، غرقاب شدن طولانی مدت خاك و … که بسته به مدت زمان تنش موجب ریزش گل میگردد که کاهش اثرات تنشهای محیطی و کاربرد تنظیم کننده رشد و موجب بازداشته شدن تولید اتیلن در این شرایط و پایداری گلها میگردد. محلول پاشی پلی آمین ها، پپتیدها، اولیگوساکاریدها و فسفولیپیدها (مانند: inositol phosphates diacylglycerides) و آمینواسیدهای دارای پرولین نقش مؤثر در جلوگیری از ریزش جوانه های گل درخت گردو در این شرایط دارند.

تنش های طبیعی فرایند پیر شدن را تسریع می نماید و ارتباط بین منبع و مخزن در گیاه را تغییر میدهد. هورمون سیتوکنین پیری را به تأخیر انداخته و مقاومت گیاه را در برابر تنش ها افزایش و بارگذاری مخزن (گل ها و میوه ها) را افزایش در زمان بلوغ میوه های گردو یا کمی بعد از آن، محلول پاشی با اتیلن موجب تسریع ترك خوردن پوست سبز و جدا شدن آن می گردد و تأخیر در پوست زدایی موجب تأخیر و سیاه شدن مغز گردو میگردد.

در این شرایط برداشت در 4 تا 7 روز بسته به فصل و رقم امکان پذیر شده و مغز گردو سفیدتر و تولید مواد فنولی کمتر میشود. زمان بلوغ فیزیولوژیکی گردو پس از تجمع حداکثری چربی و تغییر رنگ بافت اطراف مغز از رنگ روشن به رنگ بلوطی  تغییر رنگ می دهد. که معمولاً 21 روز قبل از ریزش طبیعی گردو می باشد.

در این دوره ارتباط آوندی پوست سبز از نات قطع می گردد و شروع به ترك خوردن می کند و پیر شدن مغز موجب سیاه شدن آن می گردد. در زمان توسعه میوه دمای بالا یا نور شدید (که موجب افزایش هورمون اتیلن می گردد) موجب چروکیدگی و سیاه شدن مغز گردو می شود. بالاتر رفتن دما از 30 درجه سانتیگراد این فرآیند را در تابستان تسریع می کند. از طرف دیگر دمای طولانی مدت پایین در تابستان و سایه اندازی زیاد موجب کاهش نمو و پر کردن مغز گردو می گردد. به طور کلی کیفیت مغز گردو در دماهای خنک بهتر و مطلوب تر می باشد. پیشنهاد می گردد تا با توجه به نیاز دمایی درخت گردو می توان با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی نقشه های هم دما (حداقل، حداکثر و میانگین) رسم و مناطق مناسب کشت درخت گردو تعیین و مشخص شود.

تغذیه و کوددهی

تغذیه با عناصر کم مصرف به فرم کلات و یا سولفات روی و آهن در افزایش کیفیت مغز گردو موثر می باشد. عناصر کم مصرف در تولید نات ها بسیار مهم می باشند و از بین عناصر میکرو کاربرد روی از اهمیت ویژه برخوردار است. تشکیل نات ها و عملکرد با محلول پاشی 1/0 تا 2/0 درصد روی 20 روز قبل از تشکیل گل های ماده به همراه بور و درست بعد از گرده افشانی به دفعات 2 تا 4 بار به فاصله دو تا سه هفته بهبود مییابد.

برای مصرف خاکی کلات روی به جای سولفات روی توصیه میگردد. پیاچ محلول را میتوان با کاربرد اسید آلی مانند اسید مالیک به 5 کاهش داد تا میزان جذب روی افزایش یابد. اضافه نمودن سورفکتانت به محلول پاشی و جذب روی به ویژه از کلات روی EDTA-Zn کمک میکند.. در زمان حداکثر نیاز تغذیه ای گردو (رشد سریع رویشی و توسعه میوه ها در اردیبهشت و خرداد) کوددهی و آبیاری بسته به نیاز گیاه برای به حداکثر رساندن اندازه و تسریع در بلوغ میوه ضروری می باشد.

خاك عمیق سیلتی- لوم با زهکش مناسب و pH0-6 بهترین شرایط برای پرورش گردو فراهم میآورد. داشتن ریشه های عمیق، در صورت عدم وجود لایه نفوذ ناپذیر، امکان آبیاری غرقابی این درخت را فراهم می آورد. زهکش مناسب برای درخت گردو بسیار مهم می باشد و گردو در برابر کاهش اکسیژن خاك بسیار حساس میباشد. در شرایط خشک و نیمه خشک برنامه ریزی آبیاری از اهمیت زیادی برخوردار است. گردو به خاك های حاصلخیز واکنش بسیار خوبی نشان می دهد و زمان رسیدن میوه تسریع می گردد.

درختان جوان گردو در سال اول نیاز به کود نیتروژن ندارند و در سال 5-2 به میزان 200 تا 250 گرم نیتروژن، در سال 7-6  به 250 تا 350 گرم نیتروژن و در سال 10-8 به 350 تا 450 گرم نیتروژن خالص برای هر درخت نیاز دارند. در درختان بالغ در دامنه نیتروژن برگ کمتر از 2 درصد)کمبود شدید( نیاز به 3000 تا 4000 گرم نیتروژن خالص برای هر درخت می باشد. در دامنه بهینه نیتروژن برگ یعنی درصد نیاز به 4/2 تا 8/2 گرم نیتروژن برای هر درخت است.

قبل از کشت درخت چنان که میزان پتاسیم خاك کمتر از 250 میلی گرم بر کیلوگرم خاك باشد، اضافه نمودن 5/1 کیلوگرم پتاسیم به فرم K2O برای هر درخت توصیه میگردد. کمبود پتاسیم در برگ به میزان 2/0 تا 9/0 درصد با اضافه نمودن کیلوگرم پتاسیم به فرم K2O به ازاء هر درخت همراه با ماده آلی برطرف میگردد. در حالت کمتر از بهینه کاربرد 5 کیلوگرم پتاسیم به فرم K2O قابل توصیه می باشد. کمبود بور در نمونه های برگی (کمتر از 2/0 میلی گرم بر کیلوگرم)  با کاربرد محلول پاشی بور در زمان قبل از باز شدن جوانه های گل) 14 روز قبل از ظهور گل های ماده با اسید بوریک و یا سولوبور به میزان 5/1 در هزار و یا کاربرد 200 تا 250 گرم بور از طریق خاك برطرف میگردد.

علل سیاه شدن مغز گردو و روش‌ های کنترل آن

نوع کود نیتروژن مورد استفاده در خاك های آهکی سولفات آمونیوم و در خاك های اسیدی نیترات آمونیوم می باشد. در صورت کمبود فسفر، فرم تریپل سوپرفسفات و پتاسیم به فرم سولفات پتاسیم برای خاك های آهکی قابل توصیه میباشد. به طور کلی برای درختان بالغ گردو کاربرد 15 کیلوگرم نیتروژن، 10 کیلوگرم فسفر، 5/2 کیل.گرم پتاسیم، 500 گرم سولفات آهن، 400 گرم سولفات روی و 250 گرم بور قابل توصیه است. همچنین در صورت کاربرد کود کامل کاربرد 500 گرم کود با نسبت 10:10:10 برای درختان یک سال به بالا در شرایط بهینه برای هر5/2 سانتی متر افزایش قطر درخت در هر سال توصیه  میگردد. کاربرد نمک که به اشتباه در بین باغداران مرسوم گردیده می بایستی با سولفات و یا کلرور پتاسیم (در مناطق فاقد خاك و آب شور و با زهکش مناسب) جایگزین شود.

نمونه برداری برگی برای بررسی وضعیت تغذیه ای درختان گردو از برگچه بالغ انتهایی بر روی شاخه های انتهایی 6 تا 8 هفته پس از گلدهی انجام می پذیرد و به تعداد 25 تا 40 برگچه نیاز می باشد.

در مکان کشت درختان گردو آب با هزینه پایین و قابل دسترس می بایستی وجود داشته باشد. آبیاری قطره ای در اوایل رشد درخت امکان پذیر است اما به دلیل امکان توسعه عمقی ریشه بویژه در مناطق گرم و خشک که تنش رطوبتی زیاد می باشد و امکان سطحی شدن ریشه که در این سیستم آبیاری وجود دارد، این سیستم آبیاری قابل توصیه نمی باشد. دانستن عمق مؤثر ریشه، ظرفیت نگهداری آب خاك و مقدار آب قابل دسترس ریشه، حد مجاز تخلیه رطوبتی خاك برای درخت گردو، تبخیر و تعرق واقعی و نیز نیاز آبی درخت از اهمیت زیادی برخوردار است.

داده های موجود نشان دهنده میزان مصرف 100 تا 1500 میلی متر آب در فصل رشد با توجه به وضعیت آب و هوا، نوع خاك و مدیریت باغ گردو وجود دارد. با در نظر گرفتن راندمان آبیاری 50 درصد این میزان به 2000 تا 3000 میلی متر افزایش مییابد. ضرورت کامل دارد که باغداران آبیاری را به صورت عمیق در اوایل فصل رشد آغاز نمایند، به ویژه تا عمق 120 تا 180 سانتیمتر می بایستی در حد ظرفیت مزرعه باشد تا نیاز آبی گردو را در طی گرم ترین ماه های سال برآورده نماید. عمق موثر ریشه بین 90 تا 300 سانتی متر بسته به ویژگی خاك متفاوت می باشد.

تحت شرایط خاك های با زهکش مناسب، ریشه های گردو عمدتاً در 180 سانتی متری سطح خاك قرار دارد. عمق موثر ریشه در خاك های کم عمق 90 تا 120 سانتی متر می باشد. حد مجاز تخلیه رطوبتی خاك برای گردو در شرایط بهینه 50 درصد نظر گرفته میشود. چنانکه آب در دسترس از این حد کاهش یابد، رشد گیاه و کیفیت مغز گردو بسته به مدت زمان وضعیت کاهش رطوبت به طور منفی تحت تأثیر قرار می گیرد. استفاده از اطلاعات تبخیر و تعرق برای پایش و برنامه ریزی آبیاری مهم میباشد.

همچنین افزایش کارایی سیستم های آبیاری موجب جلوگیری از اتلاف آب میگردد. کمبود آب آبیاری موجب کاهش رشد شاخساره، کاهش تعداد جوانه های گل، کاهش پرکردن مغز گردو، کاهش ارزش مغز و سیاه شدن مغز گردو و کاهش تا حدود 40 درصدی عملکرد میگردد. باغداران گردو با توجه به دمای بالای هوا و سطح خاك و حساسیت این درخت به تنش های حرارتی برای جلوگیری از سیاه شدن مغز گردو و تضعیف درختان می بایستی اقدام به آبیاری باغ ها کنند.

زمان و روش برداشت گردو

برداشت مکانیزه و انتخاب روش برداشت صحیح که در حداقل زمان انجام گیرد، اهمیت دارد. در برداشت مکانیزه استفاده از ماشین پوست گیر بسیار الزامی است. استفاده از اتفون مایع به میزان 1000 تا 3000 پی پی ام برای هر درخت در جداکردن پوست سبز گردو موثر میباشد. اتفون با تسریع در رسیدن پوست سبز گردو سبب سهولت جداشدن آن از روی پوسته سخت گردیده درنتیجه برداشت گردو را هنگامی که کیفیت مغز حداکثر است امکان پذیر میسازد. گردوی ایرانی میبایستی تا آنجا که امکان داشته باشد در زمان بلوغ فیزیولوژیکی، به سرعت برداشت، پوست زدایی و خشک شود.

تأخیر در برداشت و خشک کردن موجب سیاه شدن مغز و رشد کپک شده که مغز گردو را نابود میکند. در صورت آبیاری منظم به ویژه در زمان توسعه نات، پوست سبز بطور یکنواخت در زمان بلوغ متورم و ترك میخورد و شرایط ایده آل برای برداشت به وجود می آورد. اما در صورتی که درختان، آب آبیاری به اندازه کافی دریافت نکرده باشند این یکنواختی، تورم و ترك خوردن کاهش می یابد.

علل سیاه شدن مغز گردو و روش‌ های کنترل آن

خشک کردن و انبار گردو

رنگ مغز گردو به کیفیت ذخیره سازی نیز بستگی دارد. گردوها باید در یک مکان خشک و با تهویه مناسب و جلوگیری از تابش نور خورشید، در دمای منفی ۵ الی مثبت ۱۰ و رطوبت بیش از ۵۰ درصد نگهداری شوند.

درباره تاثیر خورشید بر رنگ مغز گردو نظرات متفاوتی وجود دارد. پوست و مغز گردو حاوی تانن هایی مانند اسید گالیک است که تحت تأثیر خورشید و اکسیژن اکسید شده و قهوه ای می شوند. بنابراین بهتر است گردو زیر آفتاب قرار نگیرد.

نحوه خشک کردن باید در یک مکان سایه باشد، گردو را در مقابل آفتاب شدید خشک نکنید چون احتمال  سوختگی مغز گردو و کاهش مرغوبیت آن بالا میرود.

اگر موقعیت مخفی کردن گردو در یک مکان تاریک وجود ندارد، باید حداقل آن را در سایه قرار دهید.

برخی از افراد نیز از دستگاه های خشک کنندگی استفاده میکنند. این دستگاه ها نیز برای خشک کردن گردو خوب هستند و توصیه می شود که برای ایجاد گردوهای مرغوب دستگاه با دمای ۴۳ درجه به مدت ۲۴ الی ۴۸ ساعت تنظیم شود.

عدم آبیاری مناسب

اگر درختان گردو به صورت اصولی و به مقدار کافی آبیاری نشوند؛ ممکن است دچار بیماری شده و محصول دهی آنها کاهش چشمگیری خواهد یافت. درختان را  فقط در صورت داشتن خاکی با زهکشی مناسب و عدم وجود لایه های نفوذ ناپذیر، میتوان به روش غرقابی آبیاری نمود.در غیر اینصورت این روش آبیاری به خفه شدن ریشه و مرگ درخت منجر خواهد شد.

نکته : بهترین خاک ها برای کاشت نهال گردو خاک های عمیق سیلتی- لومی با زهکشی اصولی و ph متناسب با درخت گردو 6 است.

آبیاری مناسب درختان گردو یکی از بهترین روش های برای کنترل سلامتی و افزایش محصول دهی درختان است. میتوان با استفاده از روش آبیاری تحت فشار قطره ای، درختان گردو را به میزان کافی آبیاری نمود.

معایب کمبود آب برای درختان گردو :

  • سیاه شدن مغز گردو
  • کاهش رشد شاخه ها
  • پوک شدن مغز گردو
  • کاهش تعداد جوانه ها
  • کاهش کیفیت میوه گردو و ارزش غذایی گردو
  • کاهش عملکرد درختان تا 40 درصد

بنابراین برای جلوگیری از سیاه شدن مغز گردوها باید درختان را با توجه به وضعیت خاک؛ بارندگی؛ رطوبت منطقه و گرمای هوا و فصل، آبیاری نمایند.

پنج راهکار مهم برای کنترل سیاه شدن مغز گردو

برای هر مشکلی در باغ می توانید قبل از وقوع و شروع فصل رشد برنامه ریزی داشته باشید و اگر اقدامات لازم به موقع اجرایی و مدیریت شود، مشکلاتی نظیر سیاه شدن مغز گردو کم تر اتفاق می افتد. البته که رنگ مغز گردو صفتی ژنتیکی است ولی سیاه شدگی مغز نباید اتفاق بیفتد زیرا بشدت اثر منفی بر کیفیت و عملکرد دارد. به همین دلیل در ادامه ۵ راهکار کلیدی کنترل و کاهش وقوع این مشکل را خدمتتان ارائه می دهیم.

  • رعایت برنامه غذایی و مصرف کود درست و اصولی تا مواد غذایی کافی به مغز گردو برسد.
  • کنترل رطوبت خاک و رعایت دور و روش آبیاری انجام شود تا آب کافی به درخت برسد.
  • مدیریت عوامل تنش زایی که باعث تنش خشکی و یا غرقابی می شوند و مصرف کود سیلیکات پتاسیم برای افزایش مقاومت درختان گردو به شرایط تنش پیشنهاد می شود.
  • رعایت بهداشت باغ و ضدعفونی ابزارآلات هرس و پیوند برای جلوگیری از گسترش بیماری ها رعایت شود.
  • مبارزه بموقع با آفات و بیماری ها و کنترل رطوبت در باغ جهت جلوگیری از گسترش آن ها انجام شود.

سوالات متداول باغداران در مورد سیاه شدن مغز گردو

  • بهترین کود برای سفید شدن مغز گردو چیست؟

تنها یک کود برای سفید شدن مغز گردو کافی نیست بلکه برای بهبود کیفیت مغز گردو باید از برنامه غذایی اصولی استفاده کنید که از جمله مهم ترین کودها برای سفید شدن مغز گردو، کودهای حاوی عناصر پتاسیمی است که باید طبق برنامه غذایی مصرف شوند.

  • راههای جلوگیری از سیاه شدن مغز گردو چیست؟

مدیریت باغ گردو تا تنش های محیطی تا حد زیادی کنترل شوند- مبارزه بموقع با آفات و بیماری ها- استفاده از برنامه غذایی باغ گردو برای افزایش مقاومت درختان و بهبود کیفیت گردوها

  • درمان سیاه شدن مغز گردو چیست؟

متاسفانه پس از سیاه شدن مغز گردو دیگر هیچ اقدامی باعث رفع این معضل نمی شود و باید قبل از بروز سیاه شدگی اقدامات مهم مانند مدیریت تنش های محیطی و آفات و بیماری ها و برنامه غذایی را اجرا کنید.

  • چگونه مغز گردو را سفید کنیم؟

پس از سیاه شدن مغز گردو، برخی روش ها برای سفید کردن مغز گردو وجود دارد اما بهتر است این کار انجام نشود زیرا ترکیباتی که برای این هدف استفاده می شود برای سلامتی مضر هستند.

و نکته آخر:

هر چند در بعضی از درختان میوه، رطوبت خاک ابتدای فصل (بهار و اوایل تابستان) بر حجم نهایی میوه تاثیر چندانی نداشته باشد اما در درختان گردو بسیار تعیین کننده است. مقدار رطوبت اوایل فصل در درشتی ظاهر میوه فاکتور تعیین کننده و موثری است به طوری که پر شدن مغز به رطوبت اواخر فصل بهار و اواسط تابستان وابسته است. به علاوه رطوبت در این زمان، در میزان تولید و تشکیل جوانه های بارده برای سال آینده نیز تاثیر دارد. اگر میزان رطوبت به اندازه کافی در اواخر فصل بهار و اواسط تابستان تامین گردد از چروکیدگی مغز گردو جلوگیری می‌شود.

نتیجه گیری:

در این مقاله سعی شد تا به بررسی درخت گردو بپردازیم و عوامل سیاه شدن مغز گردو را برشماریم و از راه های کنترل آن مطالبی را بیان کنیم به طور مداوم تکنولوژی مدیریت باغات در حال گسترش است امید است شما باغدار عزیز یادگیری را اساس باغداری خود قرار داده و نتیجه آن که تولید محصول سالم و باکیفیت است را به دست آورید.

دیدگاه ها 0

درباره این مطلب دیدگاهی ارسال کنید